Turun Taidekappelin avoin haku näyttelyihin 1.9.2024 – 31.8.2025 on alkanut! Haku päättyy 1.12.2023

Pyhän Henrikin ekumeenisen taidekappelin näyttelyistä vastaa Pyhän Henrikin kappelin kannatusyhdistys ry. Haku on avoin kaikille taiteentekijöille. Kappelin galleriatilaan sopivat niin kuvataiteen, veistosten, valokuvien, tekstiilitaiteen, videotaiteen, installaatiotaiteen kuin äänitaiteen näyttelyt. Kiinnostavia ovat myös monitaiteelliset sekä taiteen rajat ylittävät teoskokonaisuudet. Ehdotuksen voi lähettää myös parina tai työryhmänä.

Taidekappeli sijaitsee Turussa Hirvensalon saarella, Meri-Karinan toimintakeskuksen naapurissa hyvien liikenneyhteyksien päässä. Kävijöitä kappelissa on vuosittain noin 10 000.

Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen Taidekappeli valmistui vuonna 2005. Sisustukseltaan eleetön ja pelkistetty puukappeli tarjoaa erinomaiset puitteet taiteen esiin tuomiselle. Kappelissa järjestetään monenlaisia tilaisuuksia, joiden kävijöitä kiinnostaa myös esillä oleva taide – mm. konsertteja, juhlia, hartauksia ja keskustelutilaisuuksia.

Taidekappelin galleriatila on kappelin etuosassa ennen varsinaista kappelitilaa. Isoja taulutelineitä on käytössä kymmenen, lisäksi pienempiä teoksia voi ripustaa eteisestä kappelitilaan johtavalle käytävälle. Kirkon keskikäytävä on pidettävä vapaana, teokset on sijoiteltava galleriatilaan seinien lähettyville.

Avoimen haun näyttelyjaksot ovat:

syyskuu 2024

lokakuu 2024

marraskuu 2024

joulukuu 2024

tammikuu 2025

helmikuu 2025

maaliskuu 2025

huhtikuu 2025

toukokuu 2025

kesäkuu 2025

heinäkuu 2025

elokuu 2025

Näyttelyjaksot ovat kestoltaan kuukauden pituisia. Avajaiset pidetään pääsääntöisesti heti näyttelyn ripustuksen jälkeen. Näyttelyn asettaja vastaa teosten ripustuksesta, kuljetuksesta, kuljetus- ja näyttelyvakuutuksesta, omista matkakuluistaan sekä avajaisten tarjoiluista.

Kuukauden näyttelyjakson tilavuokra on 1000 euroa (alv 0 %)

Näyttelysopimukseen sisältyvät seuraavat palvelut:

  • Näyttelytila ja sen valvonta näyttelyjakson aikana
  • Näyttelyjulisteen (A4) tulostus ja jakelu Turussa
  • Näyttelytekstin ja teosluettelon oikoluku
  • Lehdistötiedotteen ja sähköisen kutsun lähettäminen Taidekappelin tiedotuslistoille
  • Tiedottaminen Taidekappelin verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa sekä erillisissä tapahtumakalentereissa ja menovinkkisivustoilla
  • Henkilökunnan tuki näyttelyn ripustus- ja purkupäivinä
  • Tuki avajaisten järjestelyissä
  • Kävijämäärän ja median seuranta, näyttelyn dokumentointi
  • Teosvälitys ja näyttelyn oheismateriaalin välitysmyynti (20 % provisio)

Haku tapahtuu sähköpostitse. Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja näyttelyehdotus sekä CV ja työnäytteitä osoitteeseen taide.kappeli@gmail.com 1.12.2023 mennessä. Näyttelyvalinnat tekee Taidekappelin taidetoimikunta.

Taidekappeli ei tällä hetkellä pysty maksamaan taiteilijoille korvausta näyttelyn pitämisestä. Kappeli on yksityinen, kannatusyhdistyksen ylläpitämä. Emme ole seurakunta tai julkinen taho. Emme saa rahoitusta verovaroista, kuten luterilaiset tai ortodoksiset kirkot. Julkisen puolen tuki toiminnallemme on melko vähäistä. Kappelilla on yksi palkattu työntekijä, ja toteutamme laajaa toimintaa pienin resurssein. Rakennus on suuri, ja sen käyttö-, ylläpito-, kunnostus- ja korjauskustannukset ovat huomattavat; tässä suhteessa eroamme gallerioista.

Rahoituksemme koostuu eri puroista. Vertailukohtana taidenäyttelyiden tilavuokralle (1000 euroa / kuukausi) ovat esimerkiksi konserttien tilavuokra (250 euroa + flyygelin käyttökorvaus 70 euroa / 1 – 4 tuntia) sekä vihkitilaisuuden tilavuokra (350 euroa / 1,5 tuntia).

Kokonaiskävijämäärästä hieman yli 20 % maksaa 5 euron pääsymaksun. Muun muassa hartauksiin, jumalanpalveluksiin ja näyttelyiden avajaisiin on vapaa pääsy. Kaikki pääsymaksun maksaneet eivät myöskään tule kappeliin näyttelyiden takia. Taidekappeli on kansainvälisesti tunnettu arkkitehtuurikohde, jota tullaan katsomaan Suomesta sekä eri puolilta maailmaa. Toiset taas tulevat kirkkoon. Toisaalta saamme tällä tavoin näyttelyihin yleisöä, jotka eivät kenties muutoin tulisi näyttelyä katsomaan. Gallerioihin verrattuna kävijämäärämme onkin suuri.

Yhdistysmuotoisena toimijana tavoitteemme on, että vuosittaisen tilinpäätöksen loppusumma olisi nolla. Kulttuurilaitokselle on kuitenkin erittäin haastavaa kattaa pakolliset menot toiminnasta saaduilla tuotoilla. Jos rahoituksen hankkiminen pidemmän päälle epäonnistuu, Taidekappelin toiminta loppuu.

Tavoitteenamme on, että näyttelytilan vuokrista voitaisiin luopua ja mahdollisuuksien mukaan maksaa taiteilijoille korvausta näyttelyiden pitämisestä. Tähän tarkoitukseen olemme hakemassa avustusta eri tahoilta.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, p. 0440 550 370, taide.kappeli@gmail.com