Päivä

01. - 31.07.2022
Päättynyt!

Terhi Hursti: Hiljaisuuteen astuminen

Terhi Hurstilla on unelma maisemasta. Se on viivaa, se on liikettä, se on hentoja värisävyjä tai hiljaista harmautta. ”Veden äärellä maisema kulkee lävitseni valtavalla voimalla ja täyttää minut mielenrauhalla, oli kyseessä sitten tyyni järvenpinta tai myrskyävä meri. Minulle tuo maisema on kuin hiljaista musiikkia. Sillä on sama syke kuin musiikilla, sama voima, sama rauha. Luonto ja erityisesti veden läheisyys ovat minulle tärkeitä paikkoja rauhoittua ja inspiroitua. Maalauksissani kuvatut tunteet ja tunnelmat tulevat erityisesti järvien rannoilta ja vesiltä ja nimenomaan niiltä, jotka ovat minulle merkityksellisiä: Näsijärvi, Pyhäjärvi, Roine ja lapsuuteni veneretkien Längelmävesi”, taiteilija kuvailee.

Harmaa järvimaisema on Terhi Hurstille mielenmaisema, jonka äärellä voi kokea olevansa osa sitä. Voi vain istua, katsella, ihmetellä ja nauttia. Mieli tyhjenee ylimääräisestä. ”Annan hiljaisuuden vallata minut. Olen sisällä maisemassa. Maisema on minussa. Tällaisen mielenmaiseman haluan tuoda katsojille koettavaksi. Tässä näyttelyssä se on viidestä maalauksesta koostuva kokonaisuus, jossa liikutaan unen ja todellisuuden välimaastossa, kauneuden ja hiljaisuuden kaipuussa. Se on omien tunteideni kuva ja hyvin pelkistetyillä vedoilla toteutettu. Teokset on maalattu paperille musteella sekä akryylimaalilla ja viimeistelty ripauksella aitoa kultaa”, hän kertoo.

Näyttelyn teema ”Hiljaisuuteen astuminen” tarkoittaa Terhille kahta asiaa. Ensiksi astumista hiljaiseen tilaan, tuohon harmaan järvimaiseman hiljaiseen unelmaan. ”Toisaalta se on minulle myös paneutumista syvimpiin tuntoihini, se on elämän havainnointia avoimena ja kuunnellen. Näyttelyssä on siis myös yksittäisiä paperille tehtyjä maalauksia, joissa peilaan omia tuntojani ja havaintojani oman elämäni hiljaisista kohdista. Nämä tunteet pyrin maalaamaan ulos kuin kirjoittaisin pienen runon tai säveltäisin pienen sävelteoksen. Viivani liike ja rytmi kumpuavat syvältä sisäisistä tunnoistani ja pohdiskeluistani. Pyrin yksinkertaiseen, vähäeleiseen ja tyhjää tilaa arvostavaan ilmaisuun, jossa herkkään mustemaalaukseen yhdistyy vahva akryylimaali.”

Näyttelyä on tukenut Kangasalan kaupungin Björkqvist-rahasto.

Yhteystiedot
Terhi Hursti, kuvataiteilija
Tampere
040 708 9663
terhi.hursti@bookart.fi
www.terhihursti.fi