Päivä

03. - 30.01.2024
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Taidekeskus Into ry / Olle Salomaa: Tussipiirroksia Raamatun kuvastoista

Erityistaiteilija Olle Salomaan näyttely pidetään Pyhän Henrikin Ekumeenisessa Taidekappelissa Turussa 3.–30.1.2024. Avajaiset keskiviikkona 3.1. kello 18, tervetuloa!

Olle Salomaalla on uskonnollisaiheisten tussipiirrosten debyyttinäyttely Taidekappelissa. Näyttely on 80-vuotiaan Ollen unelmien täyttymys. Hengellisiä tussipiirroksia on 20, ja lisäksi esillä on yhteisötaideryhmässä toteutettu Ollen mosaiikkijoutsen.

Olle on nopeiden croquis-tyylisten piirrosten taitaja. Hän selailee mielellään isoa vanhaa perheraamattua, jonka uskonnolliset kuvastot ovat Gustave Doren. Olle määrittää itsensä tarkkailijaksi ja etsii itseään koskettavia aiheita. Kuvien prosessointivaihe vaatii kävelyä ateljeetilassa ja ulkona tupakointia ennen itse työskentelyn alkua. Aiheet ovat tiettyyn hetkeen, mielentilaan ja tilanteeseen sidottuja. Kun aihe on löytynyt, Olle valitsee sopivan kokoiset tussikynät. Olle kertoo myös, etteivät hänen kätensä vapise piirroksia tehdessä.

Hän keskittyy ja perheraamatun kuvista kuoriutuu hetkessä kuvan olennainen sanoma. Teoksia leimaa välittömyyden henki ja piirtäjän oma persoonallinen käsiala. Kuva on minuutissa tai parissa, enintään viidessä minuutissa valmis.

Ollen luonnostelemat piirrokset liittyvät uskoon ja rukoukseen. Usko on ollut merkittävä osa Ollen elämää lapsuudesta asti. Raamatun kertomukset ovat herättäneet kysymyksiä, joihin on ollut vaikea löytää ratkaisuja. Erityisesti Ollea on mietityttänyt perisynti sekä Aatamin ja Eevan paratiisista karkotus. Huolestuttavaa on ollut, jos kadotukseen joutuu vain omenasta haukkaamisen takia. Taiteen tekemisen luovan prosessin kautta Olle on lopulta löytänyt ratkaisun kadotuksen ja perisynnin tuomaan ahdistukseen.

Ollen filosofian mukaan ihminen voi paratiisiin mennessään muuttua eläimeksi. Ollen oma toive on muuttua kuoleman jälkeen joutseneksi. Joutsen voi lentää pois kadotuksesta, jos sinne joutuu. Ollen Art Notes -yhteisötaideryhmässä yhteistyönä toteutettu Joutsen (2019) kuvaa kuoleman jälkeistä aikaa. Joutsen on saanut paikan saattohoitokoti Karina-kodista.

Olle kertoo olevansa ylpeä omista teoksistaan. ”Taide on minun ammattini, tykkään taiteen tekemisestä.”

Pitkän elämän aikana ammatteja on ollut muitakin ja kokemuksia on kertynyt: rakennusmies Pultti Oy:ssä, paikannäyttäjä ja vahtimestari elokuvateatteri Kolumbiassa, munkinpaistaja leipomossa sekä leipomon auton hanttimies.

Kun elämä on seestynyt ja perusasiat kunnossa, on aikaa myös taiteelle ja oman herkän mielen kuuntelulle. Olle työskentelee Taidekeskus Inton ateljeetiloissa ”Taide Pompossa” Ravattulan Pomponmäellä. Taidekeskus toimii erityistä tukea tarvitsevien taiteentekijöiden työskentelypaikkana. Yhteisöllisyys mahdollistaa kaverisuhteiden syntymisen sekä sen, että pääsee näkemään monia erilaisia näkemystapoja ja taideteoksia.

Taidekeskus Into ry perustettiin vuonna 2009 taidetoiminnan kehittämiseksi erityistä tukea tarvitseville henkilöille Turun alueella. Inton tavoitteena on, että erityistaidetoiminta harrastuksesta vaativampaan studiotyöskentelyyn on kokonaisuudessaan ammattimaisesti ohjattua ja luotettavaa.

Tammikuun taidenäyttely on osa Taidekappelin yhteiskuntavastuullista toimintaa. Näyttelyä tukee Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Yhteystiedot

Taidekeskus Into ry

Puheenjohtaja Eija Ruoho, p. 044 070 1544

taidekeskusinto@gmail.com

www.taidekeskusinto.com