Päivä

01.08.2019 - 29.09.2019
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Pentti Tuovinen: PUUN LUMO

PUUN LUMO – EKOLOGISIA PUUVEISTOKSIA HIRVENSALOSSA

Puuveistoksia on esillä Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa elo- ja syyskuun ajan. Kuvanveistäjä on arkkitehti, tekniikan tohtori Pentti Tuovinen (s.1941) Järvenpäästä. Hän tekee puuveistoksia käyttäen materiaaleina erilaisia puulajeja kuten katajaa, koivua, kuusta, mäntyä, omenapuuta ja kirsikkapuuta. Usein työstämisen alkuna ovat puun juuren, oksien tai puunrungon osan inspiroimat muodot.

Joidenkin veistoksien pohjana on osittain lahonnut juuri tai rungon osa. Lahon poistamisen jälkeen paljastuu kiehtovia muotoja, joita pelkistämällä ja tehostamalla syntyy taideteoksia. Abstrakteista veistoksista tulee piilotajuntaan vetoavia luomuksia ja ajatusten virittäjiä. Eri ihmisille veistosten muodot synnyttävät erilaisia mielleyhtymiä. Teokset tietenkin ilmentävät tekijän käsitystä kauneudesta. Katsoja voi kokea toisenlaiset teokset kauniiksi. Tekijä on halunnut luoda omasta mielestään kauniita esineitä elävöittämään rakennettua ympäristöä.

Kuollut puun osa jatkaa olemistaan uudessa muodossa taide-esineenä. Tämä osa puusta säilyttää edelleen sitomansa hiilidioksidin päästämättä sitä ilmakehään. Puuveistos myös tasaa huonetilan kosteutta. Kosteana vuodenaikana se imee kosteutta ja luovuttaa sen taas kuivana aikana. Puuveistoksia voidaan siten pitää ekologisina taide-esineinä.

Näyttely on avoinna elokuussa maanantaista perjantaihin klo 11.00 – 16.00, torstaina 11.00 – 18.30 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 12.00 – 15.00 ja syyskuussa tiistaista perjantaihin klo 11.00-15.00, torstaina klo 11.00-18.30 ja lauantaina ja sunnuntaina klo 12.00-15.00.