Päivä

13.06.2024
Päättynyt!

Aika

19:00 - 20:30

Niklas Winter Trio – Hills

Maailmanluokan jazzkokoonpano esiintyy Taidekappelissa! Liput 15/10 € ovelta.

Henry Lowther (UK) – trumpetti

Niklas Winter – kitara

Lauri Antila – kontrabasso

Niklas Winterin sovituksia tunnetuista kappaleista sekä omaa tuotantoa kirjoitettuna tälle maailmanluokan jazzkokoonpanolle. 

Niklas Winter (s.1969) on turkulainen kitaristi ja säveltäjä. Aloitti opintonsa Turun Konservatoriossa 80-luvun puolivälissä ja opiskeli myöhemmin Bostonissa Berklee College of Musicissa vuosina 1991-1995. Uransa muusikkona Winter aloitti tanskalais-suomalaisessa Scandinavian Jazz Quartet kokoonpanossa vuonna 1992. 

Winterin mielenkiinto on suuntautunut aina ensisijaisesti säveltämiseen ja oman musiikin esittämiseen. Winter on tehnyt 9 omaa albumia ja vuosien saatossa esiintynyt mm. Kenny Wheelerin, Ulf Wakeniuksen, Jesse Van Rullerin, Kiri Te Kanawan, Jukkis Uotilan, Lars Janssonin, Ted Cursonin, Severi Pyysalon, Teemu Viinikaisen, John Stowellin sekä Turun Filharmonikkojen kanssa. 

Winter on esiintynyt useilla suomalaisilla jazzfestivaaleilla mukaan lukien Pori Jazz ja Tampere Jazz Happening, ulkomailla London Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival, Pekingin Modern Music Festival, Yokohaman Jazz Promenade, Juhla Tokyo Festival, Nuoro Jazz sekä Orta Jazz Festival sekä Bohemia Jazz Fest. Hän on keikkaillut ahkerasti Aasiassa sekä Euroopassa ja Yhdysvalloissa tekemällä vuosittain noin 40 konserttia. 

Vuosien saatossa Niklas on myös säveltänyt musiikkia YLElle ja ollut mukana Turun Filharmonisen orkesterin tuotannoissa, viimeksi Mikko Heiniön Erik XIV- oopperaproduktiossa. 

Vuonna 2001 Turun kulttuurilautakunta myönsi Winterille Aboa-palkinnon. Vuonna 2000 Winterille myönnettiin Nuoren taiteen palkinto. 2006 Svenska kulturfonden myönsi Winterille kulttuuri-palkinnon. 

Muusikon uran ohella Winter johtaa myös omaa Abovoice-levy-yhtiötä. Yhtiö on julkaissut vuodesta 2000  eteenpäin yhteensä 19 albumia ja sai 2002 parhaan jazz-albumi -Emman. 

Syyskuussa 2023 ilmestyi Winterin albumi ‘Graduale’. Tämä levy koostuu Winterin sovituksia Graduale Aboense messulaulukirjasta kuorolle sekä jazz kvartetille. Albumilla on myös Niklaksen omia instrumentaalisävellyksiä. Tämä kokonaisuus esitettiin marraskuussa 2023 St. Pauls Churchissa, EFG London Jazz Festival-tapahtumassa. 

Niklas Winter Paakkolan työhuoneella Logomossa. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Henry Lowther on brittiläisen musiikin legenda. Lowther on soittanut ykköstrumpettia mm. Gil Evansin sekä George Russelin big bandeissa. Hän on soittanut useimpien brittiläisten jazz- ja pop-orkestereiden kanssa aina 60-luvulta lähtien, mm. Paul McCartneyn, George Harrisonin, Elton Johnin, Van Morrisonin sekä Charlie Wattsin kanssa. Lowther esiintyi myös Woodstockissa vuonna 1969. Hän on yksi Englannin eniten äänitteitä tehneistä muusikoista kautta aikojen.

Henry Lowther, photo by Monika S. Jakubowska

Lauri Antila tunnetaan isosta, mehevästä bassosoundistaan. Tukholmassa jo yli kolmekymmentä vuotta asunut muusikko on tunnettu jazz-, kansanmusiikki- sekä teatteriprojekteistaan. Antilan melodinen tapa käsitellä bassoa on vertaansa vailla.

Lauri Anttila

www.henrylowther.com

www.niklaswinter.com

https://www.facebook.com/lauri.antila.7