Päivä

04. - 27.04.2023
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Monna Laaksonen: Kuutamokuvia

”Olen usein katsellut kuuta ja lumoutunut sen oudosta kauneudesta. Sen pehmeä ja unelias valo vaeltaa pitkin öistä hiljaisuutta. Valvon kuun kanssa ja seuraan sen verkkaista kulkua läpi taivaan. Sen valon luomat pehmeät, samettiset varjot luovat hiljaisuuteen unenomaisia muotoja. Kun maisemaa seuraa tarpeeksi kauan, ajatus herpaantuu ja vajoan katsojan vastaanottavaan rooliin. Saatan viimeinkin havaita jotain minua liikuttavaa: jotain, jonka maalata kuvaksi. Kuun matka ja muuttuva valo kuvaa minulle muutoksen vääjäämätöntä liikettä, vaikka sen vaiheet toistuvatkin uudestaan ja uudestaan”, Monna Laaksonen kuvailee.

Luonto ja sen ilmiöt sekä maisemat taiteessa ovat ihmiselle peili, yritys kuvata olevaa itsessään. Onko meillä aina ollut jonkinasteinen tarve personoida luontoa, sen ilmiöitä ja objekteja? Ja johtuuko se siitä, ettemme osaa arvostaa sitä sellaisena kuin se on, maailmana, jossa elämme, mutta jonka olemisen luonnetta emme osaa ymmärtää, sillä ehkä totuus siitä on vapaa meidän rajallisista määritelmistämme? Vai johtuuko se siitä, ettemme osaa arvostaa mitään, mikä ei ole itsemme kaltaista ja siksi haluamme antaa sille inhimillisiä piirteitä?

”Uusimmat teokseni ovat maisemakuvaelmia, joissa erilaiset kuutamot ja kuu itsessään ovat toimineet suurimpana innoittajana. Ne voi halutessaan kategorisoida maisemamaalauksen pitkään perinteeseen, johon ne nähdäkseni hyvin sopivatkin. Teokset eivät kuitenkaan ole suoria jäljitelmiä nähdystä maisemasta tai tietyistä koetuista hetkissä tunnistettavassa maisemassa, vaan pyrkivät enemmänkin tavoittamaan jokin aiemmin koetun tunnelman tai katsomiskokemuksen. Rakennan kuvaa muistoista, jotka eivät välttämättä rajoitu vain valveen maailmaan. Yhtä lailla unet ja niiden kummat tunnelmat ovat toimineet inspiraationa teoksilleni. Maisema ja valo, liikahdus kuutamossa.”

”Maalaaminen on ollut minulle näiden teosten kohdalla luonnolliselta tuntuva prosessi. Ne ovat syntyneet omalla painollaan, ja ajatukset niiden syntymiseen ovat olleet pääosin selkeitä ja kirkkaita. Saan ajatuksen, tai paremminkin tavoitan jonkin muiston, jonka haluan maalata, antaen sille tilaa kasvaa kankaalle. Yllätyksekseni maalauksista on tullut selkeämmin esittäviä, kuin mitä odotin niiden olevan. Ne ovat yrityksiä muistaa, kommunikoida ja tulla nähdyksi.”

Monna Laaksonen (s.1983) on Kankaanpään Taidekoulusta vuonna 2021 valmistunut kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Vantaalla

Avajaiset pidetään tiistaina 4.4. kello 18, tervetuloa!

Yhteystiedot

Monna Laaksonen, p. 040 7321 566

monnalaaksonen@hotmail.com

Harvest Moon
Uni saapuu