Päivä

03. - 28.11.2021
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Mervi Vuolas: Memento mori

Luonnonmateriaaleja, lämpöä, lohtua ja arvokkuutta

Marraskuussa Taidekappelissa on esillä tekstiilitaiteilija (TaM) Mervi Vuolaksen suunnittelemia ja käsin tehtyjä arkkuvaatteita, joiden materiaali ja muoto eroavat tavanomaisista. Arkkuvaatteesta käytetään myös nimiä arkkupeite, -liina ja -alba.

Arkkuvaatetta käytetään arkun päällä hautajaistilaisuudessa. Arkkuvaatteen avulla hautajaistilaisuuteen luodaan lämpöä, lohtua ja arvokkuutta. Perinteinen valkoinen arkkualba voidaan kokea kylmänä, mutta nyt esillä olevissa voidaan tuoda esiin mm. poisnukkuneen persoonallisuutta kahdeksan värivaihtoehdon avulla. Arkkuvaate verhoaa vaatimattomankin arkun arvokkaasti. Tämän arkkuvaatteen avulla voi korvata myös arkun päälle laitettavat kukkalaitteet. Myöskään siunaushiekan alle ei tarvita erillistä suojausta, kuten koko arkun peittävässä arkkualboissa.

Rouheat, luonnonmateriaalista käsin neulotut UURRE- ja ALKU JA LOPPU -arkkuvaatteet kuvaavat, miten elämä ja kuolema ovat osa luonnollista elämän kiertokulkua. Osa langoista on värjätty Suomen luonnosta saaduin värein.

Kehitelty arkkuvaate tukee vastuullista kuluttamista, sillä sitä on tarkoitus vuokrata. Arvokkaan käsin valmistetun tekstiilin voi ostaa myös suvun yhteiseksi. Kauniine väreineen se voi olla kotona esillä, eikä sitä tarvitse säilöä kaappiin odottamaan käyttöä. Siten se muistuttaa meitä joka päivä: Memento mori (Muista kuolevaisuutesi), ja sitä kautta Memento vivere (Muista elää).

Ensimmäistä poikittain käytettävää arkkuvaatemallia Vuolas esitteli kymmenisen vuotta sitten “Muisto jää” -näyttelyssä Turussa. Yleisin malli peittää arkun kokonaan, ja myös kapeita pitkittäin arkulle asetettavia arkkuliinoja on tehty. Mervi Vuolas on suunnittelut myös useita saattopeitteitä eri hoitolaitoksiin. Turussa niitä on käytössä Karinakodissa ja Saga-seniorikeskuksessa.

Avajaiset ti 2.11.2021 klo 18, tervetuloa!

Lisätietoja: Mervi Vuolas, p. 044 907 4593