Päivä

02. - 31.07.2021
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Meri-Pauliina Sunden: Sovinnon tie

Alussa oli väri ja kokemus pyhyydestä

Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli 2.7. – 31.7.2021

Turun Taidekappelissa on heinäkuussa 2021 esillä Meri-Pauliina Sundénin taidenäyttely Sovinnon tie. Kun Sundén lähti maalaamaan näyttelyyn tulevaa teossarjaa, hän halusi tutkia pyhän merkitystä. ”Pyhän kokeminen ei välttämättä ole ainoastaan hengellinen tunne, vaan laajempana käsitteenä se voi olla maallinenkin aistimus siitä, että on olemassa jotain salaperäistä, jotain joka pakenee määrittelyä, juuri kun tietoisuutemme on saavuttamaisillaan sen”, Sundén kuvailee.

Maalausprosessin edetessä hän huomasi, että värit alkoivat saada yhä merkittävämmän roolin. ”Väreistä muodostui teosteni kaikkein tärkein voima ja niitä yhdistävä linkki. Minua kuitenkin jäi kiehtomaan värien lisäksi kirjailija ja filosofi Mircea Eliaden ajatus siitä, että pyhä on jotakin maallisesta poikkeavaa, jotain, joka ilmentää toista todellisuutta. Juuri tuota toista todellisuutta halusin värien kautta ilmentää, ja juuri sinne maalaukseni prosessin edetessä minut lopulta kuljettivat”, hän kertoo.

Teokset voidaan jakaa kahteen osaan: merimaisemiin ja kuvitteellisiin unien maisemiin. Merimaisemissa peruselementteinä ovat taivas, saaret ja vesi. Spiegel im Spiegel I ja II -teoksissa (Peili peilissä I ja II, 140x130cm, 2019-2021), jotka on omistettu Arvo Pärtin saman nimiselle sävellykselle, on saarista, vedestä ja taivaasta muodostuvia kerroksia. Kuin katsoisi peilin kautta näkyviä loputtomia heijastuksia, jossa ne toistuvat yhä uudelleen. Kuudessa paperille maalatussa merimaisemasarjassa, L’Amour de loin (Kaukainen rakkaus, 50x50cm, 2021) Sundén tutkii saarien ympärille jäävää tilaa. Japanin shintolaisuudessa on tila-aikakäsite, jota kutsutaan termillä MA, joka tarkoittaa sekä henkisesti että fyysisesti koettua tilaa. Alkuperäiseltä merkitykseltään se on hiljainen tauko musiikissa, eräänlainen intervalli tilassa ja ajassa. Maalaussarjassa intervallina on saarien väliin jäävä maisema. Monissa maalauksissa on vahva musiikillinen konnotaatio, koska taiteilija kokee värien ja musiikin olevan synestesiassa keskenään.

Unien maisemissa (65x80cm, 2020-2021) Sundén kuvaa tunnelmia, jotka ovat jääneet hänen mieleensä valokuvista, elokuvista tai unissa esiintyvistä paikoista. Näkymä lyhdyillä valaistuun Rooman Pietarinkirkkoon tai mielikuva iltahämärän hetkestä, jossa väri ja valo sekoittuvat puiden lehdissä, missä valo muuttuu väriksi, ja jostain kaukaa lehvästön kätköistä kuuluu mustarastaan matala huilumainen laulu. Kuvitteellisia maisemia oudoista paikoista, kuten metsästä, jossa taivas liekehtii tai kaivoksesta, josta ei louhita, vaan sinne haudataan toteutumattomat unelmat. Unohdetut unelmat säteilevät hiljaista vaaleanpunaista valoa, puoliintumisaika on yhden ihmisen elämä.

Näyttelyä on tukenut Pyhän Henrikin säätiö.

Avajaiset perjantaina 2.7.2021 klo 18, tervetuloa!

Lisätietoja, haastattelupyynnöt ja painokelpoiset kuvat: Meri-Pauliina Sundén, p. 050 532 6643, mpsunden@gmail.com

Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli
Seiskarinkatu 35; 20900 Turku
Toiminnanjohtaja Aira Kuvaja
(02) 265 7777, +358 440 550 370
taide.kappeli@gmail.com
www.taidekappeli.fi