Päivä

08.10.2022
Päättynyt!

Aika

16:00 - 18:30

Lauri Honkavirran cembalokonsertti: Das Wohltemperierte Klavier I

Johann Sebastian Bachin (1685—1750) kaksi kokoelmaa preludeja ja fuugia kaikissa sävellajeissa, Das wohltemperierte Klavier,on kautta aikojen kulkenut mukana kosketinsoittajien repuissa pyhänä kirjana. Ensimmäisen kokoelman ensimmäinen käsikirjoitusversio valmistui täsmälleen 300 vuotta sitten ja alkoi välittömästi kiertää käsin kirjoitettuina kopioina oppilaiden ja muiden kiinnostuneiden keskuudessa. Bachin rajaton idearikkaus oli vertaa vailla ja ennenkokemattoman polyfonisen taituruuden tunnontarkka tutkiminen mahtoi olla hykerryttävä elämys. Lisäksi aikalaisille esitetty virityshaaste — kaikkia sävellajeja pitää voida yhtälailla käyttää — oli uuden uutta, ja raivasi tietä modernille sävellajiajattelulle.

Teoksen hohto ei ole milloinkaan haihtunut. Nykyisin jokainen pitkälle edennyt kosketinsoittaja joutuu ostamaan oman kappaleensa nuottiliikkeestä, eikä kukaan väitä muuta kuin että Das wohltemperierte Klavier kuuluu ehdottomalle kunniapaikalle kosketinsoitinmusiikin historian aarteistossa. Yksittäisiä kappaleita kokoelmasta kuulee silloin tällöin konsertissa, mutta kokonaisuudessaan sitä esitetään harvoin. Nyt juhlavuoden kunniaksi ensimmäisen osan äärelle päästään hiljentymään Pyhän Henrikin Ekumeenisessa Taidekappelissa.

Lauri Honkavirta on lohjalainen muusikko, diplomipianisti ja -cembalisti, viranhaltija Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja ollut myös cembalo-opettaja Helsingin konservatoriossa.

Konsertin väliajalla Kappelin ladyjen kahvio. Liput 20/10 € ovelta puoli tuntia ennen konsertin alkua.