Päivä

02. - 30.11.2020
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Jenni & Lauri Luhta: Syndafloden – Vedenpaisumus

Syndafloden – Vedenpaisumus on Jenni ja Lauri Luhdan ensimmäinen yhteinen täyspitkä elokuva. Marraskuussa 2020 Taidekappelissa nähdään teoksesta tilaan tehty näyttelyversio. Installaatiossa elokuvaa kehystävät isoille kankaille painetut still-kuvat elokuvan keskeisistä kohtauksista. Elokuvan voi katsoa keskellä kappelia olevasta suurikokoisesta monitorista.

Syndafloden on kuvataiteellis-sinemaattinen, digitaalisella kollaasitekniikalla toteutettu teos. Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu Leonardo da Vincin (14521517) työpäiväkirjoissa esitettyihin profetioihin ja arvoituksiin. Vedenpaisumus katsoo tämän päivän maailman kriisejä ja nykykulttuurin kuvastoa Leonardon näkyjen lävitse, ja siinä käytetyt Leonardon fragmenttien uniikit käännökset on tehty yhteistyössä kuvataiteilija ja kääntäjä Magnus Strandbergin kanssa. Jenni Luhta esiintyy elokuvan kertojana, vastanäyttelijänään Lauri Luhta, ja tulkitsee Leonardon profetioita ruotsiksi. Syndafloden on ruotsinkielinen, koska kertojahahmo on saanut inspiraationsa keskiaikaisesta Kuolema-hahmosta Ingmar Bergmanin Det sjunde inseglet (Seitsemäs sinetti) -filmissä, minkä lisäksi tekijöitä on inspiroinut myös Andrei Tarkovskin viimeinen, Ruotsissa kuvattu teos Offret (Uhri).

Vedenpaisumuksen tekeminen käynnistyi varsinaisesti 2019, jolloin tuli kuluneeksi 500 vuotta Leonardon kuolemasta. Teos valmistuu syksyllä 2020, ja se julkaistaan marraskuussa 2020. Elokuvan ensi-ilta on Turun Pyhän Henrikin Ekumeenisen Taidekappelin näyttelyn avajaisissa ti 3.11. ja Helsingin Kaapelitehtaan Studio Là-bas’ssa pe 6.11.
Syndaflodenista on julkaistu valmis kohtaus, joka toimii samalla itsenäisenä teoksena ja lyhytfilminä. Efter människan – Ihmisen jälkeen  on näky tulevaisuudesta, jolloin ruumiillinen ja pyhä on hävitetty maisemassa, missä mammutit ja lennokit korvaavat ihmisen:

HTTPS://WWW.JENNILAURILUHTA.FI/SYNDAFLODEN/KOHTAUKSIA.HTML

Samalla sivulla on nähtävissä toinen, syksyllä 2019 valmistunut kohtaus Syndafloden (intro).

Syndafloden-elokuvan kotisivut:
HTTPS://WWW.JENNILAURILUHTA.FI/SYNDAFLODEN/

Teoksen valmistamista ovat tukeneet Paulon Säätiö, Taiteen Edistämiskeskus ja VISEK.

Lisätietoja saa ottamalla yhteyttä tekijöihin:

Jenni Luhta
JENNI@JENNILAURILUHTA.FI
044 2830186

Lauri Luhta
LAURI@JENNILAURILUHTA.FI
044 3705490