Päivä

04. - 30.01.2022
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Elina Autio, Jemena Höijer, Taina Rantala ja Anna Sihvonen: Kotikolo, metsä ja meri

Taidegraafikot Helsingistä yhteiseltä työhuoneelta Elina Autio, Jemena Höijer, Taina Rantala ja Anna Sihvonen ovat koonneet yhteisnäyttelyn ”Kotikolo, metsä ja meri” Taidekappeliin.

Poikkeavista työskentelymenetelmistä huolimatta heitä yhdistää aiheena luonnon ja ihmisen symbioosi sekä siihen liitettynä asuminen ja ympäristö. Aiheet luovat mielenkiintoisen tarinan ja johdatuksen talon seinien läpi hämäriin metsiin, ihmisen sisäiseen turvapaikkaan ja kokemukseen kodista.

Jemena tekee grafiikkaa yhdistelemällä kuivaneulaa, monotypiaa ja fotopolymeeria sekä myös taittelemalla kolmiulotteisia grafiikoita. Jemena käsittelee teoksissaan ihmisten elämää talojemme sisällä. Seinät luovat turvaa, mutta toimivat samalla eristeenä, niiden sisälle on helppo jäädä yksin. Keho on siellä, mutta missä mieli on?

Annan monotypia-maalaukset ovat tunnelmia ja muistoja ulkosaariston kallio luodoista ja merestä. Kauniina kesäpäivänä meri on kirkas ja sininen. Tuulee leppoisasti. Meren saartamalla saarella luonto on karu ja ihmeellinen. Luonto kallioluotoineen tuo mieleen rauhan ja vapauden tunteen. Aika kuluu kallioilla kulkiessa ja istuskellessa, meren liikkeitä ja valon vaihtelua seuraillen. Syksyn loppu näyttää jo häivähdyksen saaren talvesta. Musta meri myrskyää ja heittää vaahtopäät kastellen kalliot. Jylhän meren yksinäisyydessä ymmärtää oman pienuutensa. Mutta kuvien tunnelmat ovat lämpimiä kesän muistoja.

Elinan teokset johdattelevat syvemmälle luontoon. Muuttuva valo tuo esiin ohikiitäviä

ilmiöitä, jotka jatkavat elämäänsä fotogravyyreinä. Luonnonelementit yksilöityvät ja saavat merkityksiä, alkaa näkyä puita metsältä. Mielen kartta piirtyy ihmisen mittakaavassa, nimeämättömät välitilat  muuttuvat paikoiksi, joihin kotiutua.

Tainan vesiväripuupiirrokset ja sekatekniikat vievät seikkailun luonnon hämärätiloihin, rauhoittavaan pimeyteen. Pimeät salaperäiset metsät kutsuvat, mitä polkujen ulkopuolella löytyy? Luolat, kolot ja sammaleet.

Anna Sihvonen

Elina Autio

Jemena Höijer

Taina Rantala