Päivä

01. - 31.05.2021
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Arja Pykäri ja Hannu Nikander: Äänetöntä puhetta

Hannu Nikanderin ja Arja Pykärin näyttely “Äänetöntä puhetta” on esillä Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa Turussa 1.–31.5.2021.

TAITEILIJATAPAAMINEN su 16.5. klo 12 – 15. Tervetuloa katsomaan Arja Pykärin ja Hannu Nikanderin yhteistä taidenäyttelyä ja keskustelemaan taiteilijoiden kanssa teoksista sekä työskentelystä!

Hannu Nikander taidemaalari, Salo

“Eläinfiguurit ovat minulle väline kuvata ympärilläni tapahtuvia asioita. Niistä löytyy iloa, surua, yksinäisyyttä, läheisyyttä ja haaveita. Eläinhahmot valikoituvat kulloisenkin tilanteen ja ajatuksen mukaan. Kuvaan eläimet muotokuvan tapaan, pysähtyneessä tilassa, ei liikkeessä. Silmät ja katse ovat teoksissani tärkeitä. Jotkut töistäni voi nähdä myös omakuvinani. Haluan teosten rauhallisuuden ja kauneuden herättävän katsojassa ajatuksia sekä elävän hetken mielessä, haaveissa ja muistoissa…. katsojan oman elämänkokemuksen kautta”, Hannu kertoo.

Arja Pykäri kuvataiteilija, Salo

“Maalaan enimmäkseen öljyväri- ja akvarellimaalauksia. Teen teoksia sarjallisesti kulloisenkin teeman pohjalta. Paneudun syvälle aiheisiiin, sillä se on minun vahvin kieleni, jolla kerron kuvin ja värein, miten koen ja tulkitsen ympäröivää elämää ja tapahtumia. Minua kiinnostavat ihmisen sielunmaisema, elämä ja kuolema, vastakohtaisuudet, patinoituneet pinnat, luonnon kauneus ja julmuus. Taiteeni lähtee mielenkiinnon kohteesta, joka synnyttää ajatuksia ja josta mielikuvitukseni keksii tarinoita. Toivon maalauksieni herättävän ajatuksia ja antavan viitteitä katsojalle löytää niistä omat tarinanasa”, Arja kuvailee.

Äänetöntä puhetta

“Niin kauan kuin tiedämme, että elämämme puhuu äänekkäämmin kuin sanamme, sanamme pysykööt nöyrinä.” – Henri Nouwen

Näyttely koostuu kahdesta erilaisesta tulkinnasta, teemasta ja eri tavoin tehdyistä eläinaiheisista maalauksista. Kumpikin taiteilija kertoo eläinhahmojen välityksellä inhmillisiä tarinoita erilaisine tunteineen ja tunnelmineen.

“Pohdimme ihmisen ja luonnon suhdetta joka pohjautuu luonnon tarkkailuun ja havannointiin.
Miten näemme aistien ja käsitteiden kautta ympärillämme olevan luonnon moninaisuuden? Haastaako luontokokemuksemme meidät vuoropuheluun ja syntyykö tarinoita taiteen kielellä?”

Työskentelystä

Nikanderin työt ovat akryylimaalauksia kankaalle ja lähestymistapa on naturalistinen ja realistinen. Hän kuvaa maalauksissaan eläinkuntaa laajasti villieläimiä myöten.

Pykärin työt ovat värimaailmaaltaan runsaita kankaalle tehtyjä öljyvärimaalauksia. Kohteet löytyvät lähimetsistä, joista on taltioitunut muun muassa kauriita ja peuroja sadunomaisiin maalauksiin. Teokset ovat symbolistisia ja tyyliltään realistisen ja absraktisen taiteen välimaastossa.

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja painokelpoiset kuvat:

Hannu Nikander p. 040 545 6149, hannu.nikander@gmail.com

Arja Pykäri p. 050 521 8901, arja.pykari@gmail.com