Yhdessä – Kappelin Ladyt Pirkko Työläjärvi, Kaisa Konola ja Kyllikki Terho
Yhdessä – Kappelin Ladyjen retrospektiivinen näyttely vuosien varrelta
Pirkko Työläjärvi: akvarelleja
Kaisa Konola: öljymaalauksia
Kyllikki Terho: grafiikkaa
Avajaiset ke 1.12. klo 18, tervetuloa! Avajaisiin osallistuvilta vaaditaan koronapassi.
Maaherra emerita, KTM, KTT h.c. Pirkko Työläjärvi syntyi Jämsässä vuonna 1938. Hän on ollut vuosien varrella useissa vastuutehtävissä taiteen ja kulttuurin saralla: SDP:n kulttuuripoliittisessa toimikunnassa, Eduskunnan kirjastossa, Elokuvasäätiössä, YLEn hallintoneuvostossa, Suomen Kulttuurirahastossa, Työväen sivistysliitossa, Valamo Säätiössä, Manilla Säätiössä, Aurinkobaletissa sekä Naantalin musiikkijuhlilla.
Taidekappelin kannatusyhdistyksen toiminnassa Työläjärvi on ollut mukana jo ennen kappelin rakentamista, vuodesta 1985 alkaen. Hän on Kappelin Ladyjen perustajajäsen. ”Ekumeenisen naisverkoston, Kappelin Ladyjen tavoitteena oli kerätä vapaaehtoisvoimin varoja Taidekappeli-hankkeelle”, Työläjärvi kertoo.
Hän sai kodin perintönä ymmärryksen taiteiden tärkeydestä. Äiti harrasti kirjallisuutta, lauloi Kirjatyöntekijäin naiskuorossa ja maalasi ikoneja. ”Kuulun siihen ikäpolveen, jota ohjattiin yhteiskunnan mahdollisuuksiin. Taide- ja taitoaineet olivat vahvasti mukana niin Ebeneser-päiväkodissa, sotalapsena ja kansakoulussa, oppikoulussa kuin lukiossakin. Opin, että taide selventää ajattelua ja vie kokemuksiin, joihin ei itse yltäisi.”
Kaisa Konola syntyi Riistavedellä 1942. Hän muutti Kuopiosta Helsingin kautta Turkuun puolisonsa Hannun kanssa 1970. Eläkkeelle hän jäi terveydenhuollon osastonhoitajan tehtävistä vuonna 2002. ”Koko eläkkeelläoloaikani olen ollut mukana erilaisissa vapaaehtoistöissä, Taidekappelissa vuodesta 2004 alkaen. Tämä työ ekumenian ja taiteen hengessä on tuonut paljon sisältöä elämään, se on ollut mielenkiintoista, erilaisten ihmisten kohtaamista ja yhteyden kokemista”, Konola kuvaa. Hän on kappelin taidetoimikunnan jäsen ja aktiivinen Kappelin Lady.
Kiinnostus ja harrastus taiteeseen sekä arkkitehtuuriin on elänyt Konolan perhepiirissä, ollut ”jokapäiväistä leipää”.
”Oma kiinnostus ja puolison kannustus kuvantekemiseen saivat minut hakeutumaan Turun työväenopistoon. Vuosien mittaan olen osallistunut useille piirustus-, akvarelli- ja öljyvärimaalauskursseille. Maalaaminen on lisännyt päivittäistä luonnon ja ympäristön tarkkailua ja havainnointia.”
Kyllikki Terho on 75-vuotias filosofian maisteri. Hän on työskennellyt tuotekehityskemistinä teknokemian alalla. ”Taiteen tekeminen alkoi syksyllä 2001, kun osallistuin grafiikan kurssille, ja se vei mennessään. Keväällä 2002 kävin kolmen kuukauden pituisen kuvataidekurssin.”
Terho on 20 vuoden aikana osallistunut ammattitaiteilijoiden ohjaamille taidekursseille, joissa hän on saanut syventävää opetusta monista eri grafiikan menetelmistä sekä öljy- ja akvarellimaalauksesta. Hän osallistuu aktiivisesti Turun Sunnuntaimaalarien toimintaan. ”Vuosien varrella taiteen tekemisestä on tullut minulle elämäntapa.”
”Aloitin Kappelin Ladyjen toiminnassa viitisen vuotta sitten tekemällä grafiikkakortteja ja adresseja Taidekappelin toiminnan tukemiseksi. Olen ollut aktiivisesti mukana Ladyjen toiminnassa ja vapaaehtoisena, usein samalla konserteista ja musiikkiesityksistä nauttien. Kappelin taidetoimikunnan jäsenenä minulle antoisa taideharrastus on tullut entistä rakkaammaksi”, Terho kertoo.
Pirkko Työläjärvi: Näkymä Alicanten tien varrelta, missä flamingot
Kyllikki Terho: Tammen lehtiä
Kaisa Konola