TINCTORIA – VÄRJÄRIN TAIVAS
Näyttelyssä on esillä pitkän linjan käsityöläisen, kankuri ja värjäri Hannele Könkään kangaspuilla kutomia ja kasveilla värjäämiä huiveja. Huivit kurkottavat väripylväinä kohti värjärin taivasta. Värien iloa tuottavan vaikutuksen lisäksi näyttely korostaa materiaalin merkitystä, sitä, mistä tekstiilimateriaali tulee, miten tekstiili on valmistettu, miten se huolletaan, onko se kierrätettävä ja miten se hävitetään.
Suomessa on kolme alkuperäistä lammasrotua: ahvenanmaanlammas, kainuunharmas ja suomenlammas, joista jälkimmäinen on tunnetuin ja jalostetuin. Huiveja varten Hannele Köngäs on kehruuttanut kainuunharmaksen villasta suomalaisessa kehräämössä ohutta erikoislankaa, joka muodostaa ryppyjä huivien pintaan. Huivikangasloimet ovat harmaita, 30 – 40 metriä pitkiä. Kutomisen jälkeen Köngäs muuttaa pitkän harmaan kankaan huiveiksi, jotka värjätään kasveilla eri värisiksi.
Hannele Köngäs käyttää huiveihin historiallisia viljeltyjä värikasveja, joskus pihapiirin rikkaruohoja. Sinisen värin kasvi, morsinko (Isatis Tinctoria), oli Suomessa tunnettu jo rautakaudella, muualla Euroopassa jo kivikaudella. Näyttelyn siniset huivit on värjätty Suomessa viljellyllä morsingolla. Punainen väri tulee Euroopassa viljellystä krappijuuresta (Rubia Tinctorium). Lilat ja vaaleanpunaiset sävyt saadaan kilpikirvasta kokenillistä, jota kasvatetaan Kanarian saarilla. Tätä väriä käytetään myös elintarvikkeissa ja huulipunissa. Näyttelyn värjäri asuu lähellä Halisten koskea ja hauska yhteensattuma on se, että näitä samoja yllä mainittuja väriaineita käytettiin Turun linnan värjäämössä ja villakankaiden vanuttamossa, mikä sijaitsi 1500-luvulla juuri Halisten kosken partaalla.
Tekstiilit olivat aikoinaan hyvin arvokkaita ja ne valmistettiin laadukkaista materiaaleista kestämään käyttöä ja aikaa. Niistä pidettiin hyvää huolta, niitä korjattiin, muodistettiin, ”tuunattiin” toisiksi tuotteiksi ja ne käytettiin loppuun. Värjärin taivaassa viritellään keskustelua meidän suhteestamme aikamme tekstiileihin.
Avajaiset 1.2. 2019 klo 18 – Tervetuloa! Näyttely avoinna ti-pe 11–15, to 11–18:30, la-su 12–15.
Lisätietoa: Hannele Köngäs, 0504341803 WAVEWEAVERSWOOL@GMAIL.COM,
www.waveweaverswool.fi