Päivä

02. - 31.12.2023
Päättynyt!

Aika

08:00 - 18:00

Minna Sartes: Graalin maljaa etsimässä

Minna Sarteksen maalauksia on esillä Turun Taidekappelissa joulukuussa. Avajaiset perjantaina 1.12. kello 17–19, tervetuloa!

Minna Sarteksen näyttely Hirvensalon Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa kuvaa Sarteksen ajassa tekemien löytöretkien tuloksia: fragmentteja materiaalisesta historiasta kruunujen, diadeemien ja ehtoollismaljojen muodossa

Sartes on pitkän linjan harrastajamaalari, ja yleisin teema hänen maalauksissaan on ollut maiseman sekä tilan kuvaaminen. Tähän näyttelyyn hän halusi löytää uudenlaisen näkökulman. Näyttelyyn valmistautumisen aikana teemaksi muotoutuivat arvokkaat ja aikaa kestäneet, yli sukupolvien säilyneet esineet.

”Syksyllä 2022 kuningatar Elisabeth kuoli, ja hänen mukanaan loppui kokonainen aikakausi. Katselin suruvartiota ja kuningattaren arkkua, jolla lepäsi hänen kruununsa, The Imperial State Crown. Pieni, kimalteleva esine täynnä symboliikkaa oli seremoniallisen vallan vaihdoksen ytimessä. Tämä kosketti minua”, Sartes kuvailee yhtä lähtökohtaa näyttelynsä teemoihin.

”Maalasin Elisabethin kruunun, ja lähdin tutkimaan kruunun historiaa. Tämä johdatti minut tutkimaan myös diadeemejä, ja laajensin tutkimukseni muihin eurooppalaisiin kuningashuoneisiin sekä niihin liittyviin moninaisiin tarinoihin. Tutkin myös, millainen kruunu oli suunniteltu Suomen kuninkaalle – ja täytyy sanoa, että senkin puolesta oli hyvä, että Suomesta tuli tasavalta. Tutustuin vanhempiin ja uudempiin kruunuihin, ja otin tutkimuksiin mukaan myös nyt niin ajankohtaisen Ukrainan”, Sartes kertoo.

Elämän lyhyys suhteessa fyysisten esineiden elinkaareen johdatti Sarteksen Graalin maljan ja siihen liittyvien tarinoiden äärelle. Tätä kautta hän alkoi tutkia, miten taiteessa on kuvattu viimeistä ehtoollista, pöydän kattausta ja astioita – onko pöydällä pikaria tai maljaa. ”Maljoja löytyi, ja paljon muuta mielenkiintoista. Kiehtovaa Graalin maljan kaltaisessa esineessä on juuri se, että sen etsiminen tuskin loppuu koskaan. Tämä antaa tilaa mielikuvitukselle. Itse olen taustaltani arkeologi, ja faktojen vastakohtana maalausharrastus antaa luvan käyttää mielikuvitusta, mikä on todella vapauttavaa.”

Maalaustensa lähteinä Sartes on käyttänyt vanhojen maalausten yksityiskohtia sekä valokuvia kruunuista ja diadeemeista. ”Arkeologina en ole koskaan ollut kovin kiinnostunut esinetutkimuksesta, enkä maalarina kovin yksityiskohtaisesta kuvaamistavasta. Siksi olenkin aika ajoin ollut hämmästynyt, kun olen huomannut itseni tutkimassa valon taittumista jalokivissä ja vuosisatoja elämää nähneessä metallissa. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole ollut jäljentää niitä, vaan katsoa, tutkia ja esittää oma näkemys”, Sartes toteaa.

Sartes kuvailee Graalin maljaa etsimässä -näyttelyn valmistamisen olleen hänelle kiehtova retki historiaan ja tarinoihin. ”Olen eksynyt monille sivupoluille, ja jokaisesta niistä on avautunut uusi mielenkiintoinen maailmansa. Maailma, tai ihminen, ei tule koskaan valmiiksi, ja se onkin ehkä se kaikkein kiehtovin asia. Elämässä on aina uutta tutkittavaa ja opittavaa.”

Valta vaihtumassa
Antiokialainen malja

Yhteystiedot

Minna Sartes, p. 050 527 8163

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli

Seiskarinkatu 35, Hirvensalo, Turku

Avoinna ti–ke ja pe 11–15, to 11–18.30, la–su 12–15

Toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, p. 0440 550 370

taide.kappeli@gmail.com