Matka jatkuu – virsiä iät ja ajat
Tänä vuonna vietetään ympäri maailmaa virren juhlaa: luterilaisia virsiä 500 vuotta! Esityksen takana on laulu- ja soitinyhtye The Blond Aleksandra, eli Auni Frantti, Varpu Ruohonen ja Lasse Vahtola sekä rovasti Pirjo Vahtola. Vapaa pääsy, Kappelin Ladyjen kahvio.
Kaiken takana on Luther
Vuonna 2017 vietimme reformaation 500-vuotisjuhlaa. Silloin tuli 500 vuotta siitä, kun Luther naulasi teesinsä Wittenbergin kirkon oveen. Kuusi vuotta myöhemmin Luther kirjoitti Formula missae -julkaisuunsa, että Jumalan sanan pitäisi asua kansan keskuudessa myös laulettuna. Kahdeksan virren kirjaksi nimetty kirja syntyi loppuvuonna 1523 ja painettiin seuraavana vuonna. Kirjan virret ovat reformaatioajan varhaisimpia virsiä, ja neljä niistä on päätynyt myös nykyiseen virsikirjaan – virret numeroilla 187, 261, 262 ja 267.
Sittemmin luterilainen kirkko on levinnyt kaikkialle maailmaan. Virsi on kaikunut ja kaikuu eri kielillä, eri sävelmillä ja eri kulttuureissa. Virren voima on ollut suuri, ja Suomen ev.lut. kirkon viimeisimmässä virsikirjassa onkin 979 suomenkielistä virttä. Luterilaisen kirkon virsikirjan kunniaksi Luterilainen maailmanliitto on julkaisemassa kansainvälistä virsikirjaa, johon on koottu virsiä eri puolilta luterilaista maailmaa. Hankkeen myötä on saatu uusia käännöksiä eri kielille neljään suomalaiseen nykyisen virsikirjan virteen:
517 Herra, kädelläsi (suomeksi ja englanniksi)
902a ja 902b Jumalamme, suuruuttasi (suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi)
912 Minun sydämeni on levollinen (suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja saksaksi)
945 Kutsut minut maailmaan (suomeksi ja englanniksi)
959 Saapua yhteiseen pöytään ja jakaa (suomeksi ja englanniksi)
Lisäksi mukaan tulee Sirkku Rintamäen ”villivirsi” Anna meille rauha sekä Sheldon Yliojan sävellys Lutherin tekstiin Rouva musiikki puhuu. Kirja julkaistaan kevään 2024 aikana. Virsikirja on siis tänä vuonna varsin ajankohtainen.
Näissä merkeissä olemme koostaneet esityksen: virsiä, gospelia, tietoa niistä ja mausteeksi runoja.
Laulu- ja soitinyhtye The Blond Aleksandra
Auni Frantti (sopraano, rytmisoittimet)
Varpu Ruohonen (altto, kontrabasso)
Lasse Vahtola (miesäänet, piano, kitara)
Juonnot ja runot: rovasti Pirjo Vahtola
- The Blond Aleksandra on musisoinut 1990-luvulta lähtien neljän laulajan kokoonpanossa. Nykyiset muusikot ovat olleet koko ajan mukana. Musiikki on gospelhenkistä, laulujen syntyperspektiivi on laaja: 1960 – luvulta nykyaikaan. Tekijöinä mm. Heikki Laitinen, Timo Ruottinen, Petri Laaksonen, Pekka Simojoki, Lasse Vahtola. Yhtye vastasi pitkään Turun Tuomasmessujen musiikista, piti omia kirkkokonsertteja ja esiintyi myös Matti ja Teppo Ruohosen kanssa kirkkokonserttikiertueella. Tämän vuosituhannen alussa The Blond Aleksandra esiintyi mm. YLE:n Credo-ohjelmissa sekä hartausohjelmissa. Yhtye on tehnyt yhteistyötä myös Turun Lausuntakerhon kanssa, viimeisimpänä tämän vuoden alussa Yrjö Jylhän runoista kootussa Kaivo-esityksessä. Tänä vuonna on tekeillä musiikkivideoita ja digi-äänitteitä yhtyeen lauluista 90-luvulla.
- Pirjo Vahtola on eläkkeellä oleva rovasti, joka on reformaation virsikirjaan valitun virren 959 sanoittaja. Hänen sanoituksiaan on myös kahdessa vihkivirressä 821 ja 822, jossa on sama sävel kuin suvivirressä. Vahtola on julkaissut kolme runokirjaa; Elämän voimana luottamus, Tytöt hyppäsivät narua ja Orastavaa. Hänen runojaan julkaistaan myös Tyrvään Pyhän Olavin kirkon facebook-sivuilla. Hän on harrastanut lausuntaa Turun Lausuntakerhossa vuodesta 2011 alkaen ja hänet hyväksyttiin Suomen Lausujain Liiton taiteilijajäseneksi alkuvuodesta 2020.