Päivä

02.12.2022
Päättynyt!

Aika

18:00

Ensemble Gamut! Pyhän Henrikin sävelmiä – joulukonsertti 

Levynjulkaisukonsertti 

Suomen ensimmäisen murhamysteerin juurilla – Lallin tarina herää eloon.

Ensilevyllä kriitikot hurmannut Ensemble Gamut! julkaisee toisen pitkäsoittonsa “RE” 25.11.2022. Levyn kappaleiden vuosisatoja vanhat teemat yllättävät ajankohtaisuudellaan.

Laulut kurkottavat aikaan, jolloin Suomea ei vielä ollut. Idän ortodoksinen ja lännen katolinen kirkko kilvoittelivat vuosisatoja vaikutusvallasta Suomen alueella, kunnes ennen ensimmäistä ristiretkeä kirkot erosivat virallisesti toisistaan. Albumin kappaleissa tarkastellaan varhaisinta Suomen alueella säilynyttä musiikkia, kirjallisia nuottilähteitä Pyhän Henrikin riimioficiumista, Piae Cantiones -kokoelmasta, birgittalaissisarten laulukirjasta “Cantus Sororum” sekä vanhoista runosävelmistä. 
“Kuten varhaisissa riimiofficiumeissa, kansanlauluissa ja kansanperinteessä melodioita lainataan ja sekoitellaan, tekstejä muokataan ja vaihdetaan ja varioidaan kulloiseenkin tarkoitukseen sopivaksi, myös me jatkamme tätä perinnettä kokoamalla yhteen varhaiset kirjalliset lähteet, Suomen alueelta kerätyt runonosävemät, kansanrunot, omat sovitukset, elektroniset efektit ja omat sävellykset. Tuomme ne tähän hetkeen historiasta inspiroituneena, intuitiomme ja yhteisten improvisatooristen hetkien innoittamana”, kertoo Peltomaa yhtyeen musiikista.

Ensemble Gamut! biografia 

Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista.

Yhtyeen nimi viittaa keskiajan musiikinteoreettiseen järjestelmään, Gamutiin (Guido Arezzolainen). Gamut on myös värisävyjen kokonaisuus, ja “kamu”, “kamut” viittaa tietysti suomalaiseen kansanmusiikkiin, sekä kaveruksiin.

Eclipse Musicin joulukuussa 2020 julkaisema Ensemble Gamut!:n esikoislevy ”UT” on saanut osakseen laajaa kiinnostusta sekä klassisen musiikin, vanhan musiikin kuin myös progressiivisen musiikin piireissä. UT sai Suomen vanhan musiikin liiton “Vuoden vanhan musiikin teko 2020” -tunnustuspalkinnon, jonka valitsi Paleface maaliskuussa 2021. Levy valittiin myös YLE:n vuoden levy 2021 -ehdokkaaksi, ja oli The Progressive Aspect:n valitsemien vuoden parhaiden proge-levyjen joukossa. 

Ensemble Gamut! on esiintynyt laajalti niin klubikeikoilla, museoissa, keskiaikaisissa kirkoissa kuin konserttisaleissakin. Yhtye konsertoi maineikkaalla Via Mediaeval -festivaalilla Saksassa syyskuussa 2021 ja teki Hollannin-debyyttinsä Ambigu-konserttisarjassa 2019 sekä Amsterdamissa 2021. Sastamala Gregoriana -festivaalin lisäksi yhtye on kiertänyt Suomen vanhan musiikin festivaaleja, kuten BRQ Vantaa, Janakkalan Barokki, Oulun ja Imatran vanhan musiikin festivaalit, ja avasi JuuriJuhla-RotFest -kansanmusikkifestivaalin Espoon tuomiokirkossa huhtikuussa 2021.

Ensemble Gamut! lähestyy vanhaa musiikkia tavalla, joka on Suomen vanhan musiikin kentällä aivan omaa luokkaansa. Barokkia ja folkia on täällä toki yhdistelty, ja kentällä on paljon ennakkoluulotonta asennetta, mutta Gamut!in esikoislevyn omaleimainen sointimaailma on jotain vielä enemmän.” … ” Levy ei asemoidu klassiselle kentälle vaan taitavasti lokeroiden välimaastoon, jonka se tuntuu venyttävän kauniin avaraksi.” Auli Särkiö-Pitkänen / Rondo (01.01.2021)

Ensemble Gamut!

Aino Peltomaa I Laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka

Ilkka Heinonen I Jouhikot, laulu, perkussiot, elektroniikkaJuho Myllylä I Nokkahuilut, laulu, elektroniikka

Liput 20/15 € puoli tuntia ennen konsertin alkua ovelta.