Päivä

02. - 30.12.2022
Päättynyt!

Aika

Koko päivä

Elsa Salminiitty, Helena Salminiitty-Suominen, Katriina Karikoski ja Ida Karikoski: Neljä sukupolvea – neljä tarinaa

Tarina alkaa vuonna 1901 Marttilan pitäjässä Ollilan kylässä, jossa Elsa Vehkala syntyi 7-lapsiseen pienviljelijäperheeseen. Jo pienenä Elsa piirteli kaikkeen mahdolliseen mitä käsiinsä sai ja vuonna 1920 hänet hyväksyttiin Turun taideyhdistyksen piirustuskouluun.

Jo nuorena taiteilijana hän pääsi Juvan kartanoon ikuistamaan perheenjäsenten muotokuvat ja 1930-luvulla hän osallistui Karinaisten kirkon alttarimaalauskilpailuun, palkintolautakuntaan kuului tuolloin myös kuvanveistäjä Väinö Aaltonen, joka oli myös lahjakas taidemaalari.

Elsa Salminiitty toimi ammattitaiteilijana Raision Pasalassa lähes 80-luvulle asti, tilaustöihin kuuluivat mm. muotokuvat, asetelmat, luonto- ja kulttuurimaisemat. Taiteilijakodissa hän otti mielellään vastaan vieraita niin läheltä kuin kaukaakin. Näyttelyihin riitti aikaa vasta 70-luvulla, hänellä oli useita näyttelyitä Raisiossa mutta myös Venäjällä asti.

Elsa Salminiitty oli kansallisromanttisen realismin kuvaaja ja arkielämän tallentaja. ”Haluan tehdä ihmiset tauluillani iloiseksi, jos onnistun olemme molemmat tyytyväisiä”, hän totesi.

Elsa Salminiityn tyttären tytär ja Helena Salminiitty-Suomisen tytär Marianne Simelius kirjoitti isoäidistään v. 2006 taidekirjan ”Elsa Salminiitty – Taide ja elämä”, näin hän jatkoi taiteilijana ja taidehistorian ystävänä taiteilijasuvun perinnettä.

Helena Salminiitty syntyi vuonna 1938 Elsa Salminiityn ja taidekauppias Ammiel Salminiityn ensimmäisenä lapsena. Hän kävi Turun taideyhdistyksen piirustuskoulun 1957-1960, mutta taiteilijan ura alkoi vasta kiireisen työelämän jälkeen. Helena Salminiity-Suominen kuvaa usein töissään elävää elämää ja pitää tärkeänä ihmisten tai eläinten mukanaoloa maalauksissaan.

Vuonna 1995 Raision seudun taideyhdistys valitsi hänet vuoden taiteilijaksi ja useat näyttelyt ovat olleet esillä niin lähiseuduilla kuin aina Itä-Suomessa asti. Katoavan kauneuden kuvaajana hän on ikuistanut monta historiallista paikkaa, vanhan postitien kulttuurimaisemaa sekä menneen ajan kauneutta. Vuonna 2013 ilmestyi Timo Koskensalon kirjoittama elämänkertakirja ”Helena Salminiitty-Suominen – Katoavan kauneuden tallentaja”.

Katriina Karikoski, Helena Salminiitty-Suomisen tytär jatkaa myös taiteilijana isoäitinsä ja äitinsä jalanjäljissä. Luonto ja sen kokeminen ovat tallentuneet akvarelli- ja akryylimaalauksiin, myös abstraktit aiheet ja keramiikka ovat olleet luomisen lähteenä. Taideterapiaohjaajan työ on saanut vielä odottaa mutta luova työskentely jatkuu, vuodesta 2011 Katriina Karikosken kesägalleriassa Kustavissa on pidetty näyttelyitä ja pihapiirissä esitetty näytelmiä Volter Kilpi -kirjallisuusviikolla.

Ida Karikoski, Katriina Karikosken tytär jatkaa suvun nuorempana taiteilijana, jo lapsena häntä innostivat vesivärit, piirtäminen ja kaikki luova tekeminen. Hyvän pohjan antoi taidepainotteinen lukio, joka avasi uusia tekniikoita ja ilmaisutapoja. Nykyään aika menee kulttuuritutkimuksen opinnoissa mutta luovuudelle jää silti tilaa. Tarina jatkuu ja nähtäväksi jää mitä kaikkea se tuo.

Avajaiset to 1.12.2022 klo 18, tervetuloa!

ELÄMÄNVOIMA

”Saaristossa tunnen juurtuvani olevaisuuteen. Selkeästi tunnen kuuluvani yhteen saaristomännyn, kuivuneen rakkolevän ja pienen simpukan kanssa.

Graniittijuova tummassa kalliossa vie ajatukseni menneeseen aikaan, aikaan ennen ihmistä.

Oli vain tuuli, meri, matalat luodot ja iankaikkinen rauha.

Ihminen toi elämän luodolle, astui maahan, alkoi juurtuminen.

Mitään niin kaunista, kuin olla osana tätä kaikkea, en voisi tuntea.

Sieluni yhtyy rauhalliseen ääneen, kun meri tuo laineet rantaan.

Hengitän yhdessä meren kanssa ja pyydän, että tämä kaikki voisi säilyä elämän voimana ja rauhan tuojana meille kaikille nyt ja aina.”

– Katriina Karikoski

MISSÄ TAIVAS JA MAA YHTYVÄT

”Koen olevani yhtä maan ja taivaan kanssa.

Kaikki maan päällä, luonto, eläimet ja ihmiset ovat kaikki yhtä suurta pyhää kokonaisuutta.

Pyydän usein, että saisimme elää täällä rauhassa ja sopusoinnussa kaiken olevaisen kanssa.”

– Katriina Karikoski

HELENA SALMINIITTY-SUOMINEN KERTOO:

”Äitini Elsa Salminiityn jalanjälkiä seuraten päädyin taiteen polulle Turun taideyhdistyksen piirustuskoulun kasvatiksi.

Ansiotyön ohella valmistuin taiteilijaksi v.1960, seuraavana vuonna tuli jo eteen avioliitto, perheen perustaminen ja lapset. Tässä elämänvaiheessa pistin etusijalle kodin ja lapset.

Lasten varttuessa sain eri kurssien kautta jalansijaa keramiikkataiteen polulle sekä edelleen pienoisveistosten pariin.

Taiteilijaäitini Elsan elämäntyön päättyessä v.1981 alkoi jo minullekin syntyä paloa öljyvärien kanssa työskentelyyn. Perinteitä vaalien pysyin realistisessa ilmaisussa, luontoaiheita niin kuin ihmisaiheitakin maalatessa, teoksiini pyrin saamaan elävää elämää niin kuin historian havinaakin.

Vauhtiin päästyäni sain työstettyä monia teoksia, jolloin minun oli hyvä aloittaa myöskin näyttelytoiminta. Se sujuikin melko helposti koska Raisio-seuran toimesta oli lapsuuden kotini nimetty edellisenä vuonna Elsa Salminiityn taiteilijakodiksi.

Näin sain hyvän aloituksen näyttelytoimintaan ja toivoin että aiheet herättäisivät muistoja ja olisivat tunnelman luojia katsojille.

Liityin myös Raision seudun taideyhdistykseen, jossa minut nimettiin Raision seudun vuoden taiteilijaksi v.1995. Raisio-seuran toimesta sain teoksiani taidepostikortteihin syöpäjärjestölle sekä Unicefin kansainväliseen tuotantoon.

Pidin myös useita yksityisnäyttelyitä sekä osallistuin yhteisnäyttelyihin matkan varrella.”

YHTEYSTIEDOT

Katriina Karikoski

p. 0440 112210

katriinakarikoski@gmail.com

Helena Suominen

p. 0400 845186

helena.suominen1@gmail

Saana, Ida Karikoski
Rauha, Katriina Karikoski
Valon loistetta, Helena Salminiitty-Suominen
Silkkihuivi ja virsikirja, Elsa Salminiitty