29.10. klo 13:30 Kappeli soi – Ranskalaista kamarimusiikkia

Debussy Gaubert Ibert Dutilleux Poulenc

Katariina Lehtinen, huilu, Krista Leivo, harppu ja Jussi Laukola, piano, Arja Yurtseven, viulu

Ranskan musiikkielämssä tapahtui mielenkiintoinen kehitys 1800-luvun viimeisellä kolmanneksella. Sen voi nähdä reaktiona Ranskan häviölle Saksaa vastaan käydyssä lyhyessä sodassa. Haluttiin näyttää, että Saksalle pärjätään ainakin kultturin kentillä. Vuosisadan alusta lähtien Saksa oli ollut johtava kulttuurimaa. Kamarimusiikissa hallitsevia nimiä olivat olleet mm. Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn ja Brahms. Heidän teoksiaan ei nyt haluttu soittaa Ranskassa. Siis oli pakko tilata uutta kamarimusiikkia ranskalaisilta säveltäjiltä. Gabriel Fauré oli kouluttanut uuden säveltäjäsukupolven ja soitinmusiikissa ranskalaiset huilistit omaksuivat ensimmäisenä saksalaisen (!) Theobald Böhmin kehittelemän uudenaikaisen poikkihuilun. Samoihin aikoihin myös harppu kehittyi täysin kromaattiseksi soittimeksi. Huomattiin näiden soittimien yhteensopivuus kamarimusiikissa. Noin 50 vuodessa (1880–1930) Ranskassa kirjoitettiin valtava määrä uutta kamarimusiikkia, joka liittyi elimellisesti yleiseen musiikin nopeaan kehitykseen, impressionismiin, ekspressionismiin ja uusklassismiin. Säveltäjiltä tilattiin teoksia myös pedagogisin tarkoitusperin. Sävellysten tuli olla haastavia teknisesti mutta myös musikaalisesti. Niistä tuli esimerkkejä kaikille maailman säveltäjille nykyaikaan asti.

teksti: Ilari Lehtinen.

Katariina Lehtinen on opiskellut huilunsoittoa Turun konservatoriossa ja Turun AMK:n Taideakatemian musiikin koulutusohjelmassa opettajinaan Ilari Lehtinen ja Hannu Lehtinen. Lisäksi hän on osallistunut mm. John Wionin, Rachel Brownin, Patrick Gallois’n ja Camilla Hoitengan mestarikursseille. Vuodesta 1998 lähtien hän on soittanut Akademiska Orkesternin (AO) huilun äänenjohtajana ja soolohuilistina. AO:n solistina hän on soittanut mm. W. A. Mozartin konserton huilulle ja harpulle ja Carl Nielsenin huilukonserton. Turun Kamariorkesterin ja muiden orkesterikokoonpanojen kanssa hän on soittanut mm. Bachin, Vivaldin, Cimarosan ja Bottesinin konserttoja. AO:n lisäksi Lehtinen on soittanut orkesteri- ja kamarimuusikkona mm. Turun Kamariorkesterissa, Kamariyhtye Duxissa, Jyväskylä Sinfoniettassa, Ars Musica -kamariorkesterissa, Jorma Panulan kapellimestariluokan orkesterissa ja Sigyn Sinfoniettassa. Huilun A-tutkinnon Lehtinen suoritti keväällä 2016.

Krista Leivo on ranskalaisesta harppumusiikista lumoutunut harpisti ja harpunsoitonopettaja. Kasvavissa määrin hän on päässyt viime vuosina elämään unelmaansa soittamalla orkestereissa, opettamalla harppumusiikkia niin lapsille kuin aikuisille ja soittamalla upeita kamarimusiikkiteoksia loistavien muusikoiden kanssa erityisesti kirkoissa. Hän on opiskellut harpunsoittoa mm. Päivi Severeiden, Isabella Perinin ja Gabriella Bosion johdolla. Parhaillaan hän viimeistelee harpunsoitonopettajan opintojaan Turun Ammattikorkeakoulussa Pauliina Kallion opetuksessa.