1.8. – 31.8. Tuomo Saali: Pala taivasta, öljyvärimaalauksia.

Tiedote.
Maalaaminen on tutkimusmatka itseeni.
Olen koko ikäni ollut maisemafriikki ja erityinen rakkaussuhde minulla on ollut vuoristoihin. Sysäyksen näihin maisemamaalauksiin sain noin kymmenen vuotta sitten
Italian Dolomiiteilla.
Maalaamalla on mahdollista luoda oikealta tuntuva visio ulkoisesta, mutta havainnon totuus ja dynamiikka ovat vain osa maalauksen kokonaisuutta. Vaikka rakennan maalauksiini tilallisuutta en kuitenkaan jäljennä luontoa yksityiskohtaisesti, naturalismi ei minua kiinnosta. Ensisijainen pyrkimykseni on tuoda esille vain vahvalta tuntuva tunnepohjainen luontokokemus, siitä miten tukeva ja raskas kivinen maa luo kontrastin kevyiden harsomaisten pilvien kanssa. Tavoitteeni on tulkita kokemusta siten, että jopa maan tuoksu olisi aistittavissa.

Tuomo Saali: Light Phenomenon (2017), öljyväri, 81 x 81 cm
Ihminen maalauksissani (tai ihmiset) luo katsomiselle ns. aikajärjestyksen, sen avulla katse siirretään kuvan sisään. Pieni ihminen antaa samalla käsityksen asioiden (oikeista) mittasuhteista. Alistetussa asemassa olevat tekijät maalauksessa voimaantuvat. Ei tämä mikään uusi ja mullistava keksintö ole, hyvin paljon käytetty varsinkin 1800-luvun maisemamaalauksissa. Omissa maalauksissani haluan kuitenkin mennä askeleen verran pidemmälle hyödyntämällä action-paintingin tuomaa yllätyksellisyyttä, tällä tavalla tunnen saavuttavani asenteen, jota oma sielun tilani vaatii.
Ihmisen on syytä laskeutua alas itse rakentamaltaan ”luomakunnankruunu” jalustalta tunnustamaan asioiden oikeat suhteet. Luonnon tuomat katastrofit ovat osoittaneet, että luonnon edessä olemme edelleen saman mittaisi kuin muutkin elävät, joiden kanssa jaamme tämän kauniin planeettamme.
Meillä on olemassa tarpeeksi tietoa, taitoa ja varaa tehdä suunnan muutos, olisi aika aloittaa elämäntavastamme johtuvien virheiden korjaaminen. Onneksi orastavaa toimintaa tähän suuntaan on jo havaittavissa. Kaunis ja ainutkertainen paratiisi-planeettamme on
mahdollista vielä pelastaa.

Helsingissä 11. 6. 2018
taidemaalari
Tuomo Saali
www.tuomosaali.net
puh. 0505639015