1.9. – 30.9. Ritva Tulonen: MAAN LEIVÄT. Keramiikkaveistoksia

Maan leivät on kiitos Äitimaalle. Savi on ikivanha maan antama materiaali. Olen mieltynyt sen kanssa työskentelyyn – hiljaiseen, mietiskelevään rakentamiseen ja tulen voimaan.”

Kaikkeen vaikuttaa aika. Ritva Tulonen etsii alkukuvia kaukaa menneisyydestä muinaisista kulttuureista. Teoksissa heijastuu usein ajan vaikutus – kuluminen ja vanheneminen.

Ritva Tulonen työskentelee työhuoneellaan Tuusulassa materiaalina korkeapolttoinen savi. Hänelle ovat maa ja tuli elementit tärkeitä. Työt rakentuvat maasta – savesta. Ne poltetaan puupolttoisessa uunissa korkeassa 1300 C-asteen lämpötilassa. Töihin ei lisätä paksua lasitekerrosta, vaan niiden pinta on kuumuuden, oksidien ja sulavan tuhkan aikaansaama. Töihin liitetään usein pehmeämpi materiaali kuten puu, köysi, nahka tai juuri.

Ritva Tulonen on toiminut vapaana taiteilijana vuodesta 1968. Hänellä on ollut runsaasti yksityis- ja ryhmänäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän sai valtionpalkinnon v. 1987 ja taiteilijaeläkkeen v. 2005. Hän on Suomen kuvanveistäjäliiton ja Taideteollisuusliitto Ornamon jäsen.